4. Wort Koelen < Terug naar het brouwschema

Aromahop toevoegen aan het einde van de kook periode Nu is het zaak de temperatuur zo snel mogelijk af te laten koelen. Aangezien je het wort hierna niet meer zult verwarmen, is het vanaf nu extra belangrijk dat je schoon werkt.

Waarom moet je eigenlijk koelen

Omdat je wort vol zit met suikers is het erg vatbaar voor infecties. En nu het ook nog eens lekker warm is, is het een perfecte bron voor bacteriën. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom moeten we zo snel mogelijk de temperatuur voorbij die aangenaam is voor de bacteriën. Daarom koelen we zo snel mogelijk af. Naast deze maatregel is het natuurlijk ook belangrijk dat alle materialen waarmee je wort hierna in aanraking komt goed ontsmet zijn. Let op, je kan pas goed ontsmetten nadat je spullen ook schoon zijn. Je kan afwasmiddel (goed naspoelen) gebruiken om al je spullen schoon te maken. Hierna kan je gaan ontsmetten. We verkopen een ontsmettingsset met Star San, een schuimend middel dat alle bacterien doodt binnen 30 seconden. Het hoeft niet nagespoeld te worden omdat het geur-, kleur- en smaakloos is. Je kan hittebestendige materialen ook ontsmetten met kokend water. Of als je pure alcohol hebt kun je dat ook prima gebruiken.

Er zijn een aantal manieren om te koelen. De gemakkelijkste optie is door je pan in een met koud water gevulde gootsteen te zetten, eventueel met wat zakken ijsblokjes. Door het water te verversen gaat het koelen sneller. Houd de temperatuur geregeld in de gaten, het wort moet afkoelen tot 20-25 graden. Een douchebak of bad is ook een optie.

Het kan zijn dat je iets te veel wort hebt weg gekookt, geen zorgen: dit kun je in de volgende stap, het gisten, aanvullen met water.

Het is niet perse nodig, maar...

Aan het einde van deze stap is het tijd om te controleren of je op de juiste weg zit. Je gaat dan namelijk het SG (soortelijk gewicht) meten. Hiermee kun je uiteindelijk bij benadering het alcoholgehalte van je bier meten. Hiervoor heb je een sg-meter nodig. De gemeten waarde bij deze stap geeft de hoeveelheid opgeloste stoffen aan die er in het wort zitten voordat de vergisting is gestart. We noemen de gemeten waarde het ‘begin SG’. Na de vergisting, over een paar weken, meet je het SG nog een keer en deze waarde noemen we het ‘eind SG’. Het verschil tussen beide waardes geeft aan hoeveel suikers vergist zijn. Als je dit verschil vermenigvuldigt met 0,135 dan heb je ongeveer je alcoholpercentage.

Schrik niet, bij de bier brouwpakketten worden de sg- waardes niet erbij geleverd, om het wat simpeler te houden. Wil je alsnog de beoogde waarden weten? Stuur even een berichtje hier of op facebook, dan delen we die met je.

Benodigdheden voor deze stap:

Wort koelen in bad met ijsblokjes

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg