Hoe werkt zelf bier brouwen?

Zelf bier brouwen met onze brouwpakketten is makkelijk, leuk en leerzaam. Hieronder nemen we je mee door de stappen om zelf bier te brouwen met een zelfbrouwpakket van Brouwbroeders.

Populaire brouwpakketten

Dit zijn de meest populaire brouwpakketten- en hulpmiddelen. Zoek je andere brouwpakketten om zelf bier mee te brouwen?

1. Maischen

De eerste stap brouwstap

De eerste stap is het in water verwarmen van de granen: het mout. Dit wordt 'maischen' genoemd. Het verwarmen verloopt via een bepaald schema, waaruit duidelijk wordt op welke temperatuur en voor hoe lang er verwarmd moet worden. Dit schema bestaat vaak uit meerdere stappen en duurt in totaal ongeveer 1 uur. Bij deze stap heb je een keukenthermometer nodig. Tijdens het maischen komen enzymen vrij die het zetmeel in het mout omzetten in suikers. Deze suikers zijn belangrijk voor de alcoholvorming. De hoeveelheid water en het 'maischschema' is te vinden in het recept.

Zelf bier brouwen vergt nauwkeurigheid

Deze stap vraagt nauwkeurigheid en aandacht, want je moet goed in de gaten houden of je ‘beslag’ tijdens het verlopen van de tijd nog wel de aangegeven temperatuur heeft. Regelmatig roeren, de temperatuur meten en het vuur doven of dimmen.

Voorbeeld van een maischschema

Hier zie je een voorbeeld van een maischschema:

  • 35 min. op 63°C
  • 20 min. op 72°C
  • 5 min. op 78°C

Voor meer informatie, neem een kijkje op onze pagina over Maischen

2. Filteren & Spoelen

Maisch beslag wordt wort

Bij het filteren is het zaak om het mout te scheiden van de vloeistof, wat we vanaf nu de ‘wort’ noemen. Dit doen we door het beslag door een zeef te gieten, waardoor het mout(vanaf nu 'bostel) in de zeef blijft liggen en de wort door de zeef heen valt. Bewaar het bostel om later een broodje mee te bakken!

Na het filteren wordt de bostel nog een keer gespoeld zodat we zeker zijn dat we alle overgebleven bruikbare bestanddelen uit de bostel ook hebben. De hoeveelheid 'spoelwater' en de temperatuur hiervan vind je in het recept.

Schoonmaken hoort bij het brouwen

Het is zaak tijdens deze stap snel en nauwkeurig te werken. Je brouwsel is op dit moment wat kwetsbaar voor oxidatie, wat inhoudt dat als er teveel zuurstof in je brouwsel komt dit kan negatieve gevolgen hebben voor de smaak van je bier. Ook moeten alle materialen vanaf nu goed schoon zijn. Je kunt gebruik maken van een schoonmaakmiddel met actieve zuurstof, wat goed ontsmet en geur-, kleur- en smaakloos is.

Uitgebreidere informatie kun je vinden op de pagina over filteren & spoelen.

3. Koken

Waarom moet je wort koken?

Tijdens deze stap voegen we de hop en eventueel suiker toe. Het koken is belangrijk want dat zorgt ervoor dat de belangrijke stoffen van de hop goed opgenomen worden in je brouwsel en ook krijgen ongewenste vluchtige stoffen de mogelijkheid te verdampen. Dat gaat het beste met de deksel van de pan, maar let erop dat je niet té lang hard kookt want dan verdampt er teveel bier.

Na deze stap is de wort steriel. Hop die aan het begin toegevoegd wordt zorgt voor een bittere smaak. Hop die tegen het einde toegevoegd wordt zorgt voor aroma. Aangezien je bier na deze stap steriel is, is het schoon werken vanaf dit punt erg belangrijk. Tijdens het koken van de wort heb je tijd om ... een biertje of kop koffie te drinken! Of voorbereidingen te treffen voor de volgende stap!

Voor meer informatie kun je perfect terecht op onze informatie pagina over wort koken.

4. Koelen

Het nut van snel koelen

De wort zit vol suikers en is vanaf dit punt steriel. Het is zaak dat de temperatuur zo snel mogelijk daalt, zodat bacteriën geen kans krijgen om de wort te infecteren. Dit proces kunnen we natuurlijk een beetje versnellen. In eigen keuken gaat dat het gemakkelijkst door de pan hete wort in een met koud water gevulde gootsteen, badkuip of douchebak te zetten. Eventueel kun je er wat zakken ijs bij doen zodat het water extra koud is.

Schoon brouwen is vanaf nu cruciaal voor een geslaagd biertje

Zoals eerder gezegd, let extra goed op het schoon werken. Alles wat in aanraking komt met de wort moet goed schoon en gedesinfecteerd zijn. Je kan hiervoor gebruik maken van onze handige ontsmettingsset.

Na het koelen kun je aan de slag met een SG- of hydrometer. 'SG' staat voor soortelijk gewicht en dit meet je op 2 verschillende momenten. Na het koelen meet je het 'begin-SG' en samen met het 'eind-SG', welke na het gisten gemeten wordt, kun je een schatting maken van het alcoholpercentage. Een hydrometer is niet noodzakelijk voor het laten slagen van je bier maar geeft je wel een leuk inzicht.

Wil je een toffe foto zien, of meer weten over koelen en het soortelijk gewicht? Neem een kijkje op onze pagina over wort koelen.

5. Gisten

Suikers worden alcohol en koolzuur

Tijdens deze stap zal het gist ervoor zorgen dat de aanwezige suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Het gisten wordt gedaan in 100% afgesloten gistvat, met in het deksel een gaatje waar het waterslot in past. Het waterslot zorgt er voor dat er geen zuurstof naar binnen kan, maar het koolzuur het gistvat wel kan verlaten. Om het gist goed zijn werk te laten doen is het zaak dat het gistvat op een donkere en temperatuur-stabiele plaats staat.

Gist maakt vanzelf je wort bier, maar niet altijd hetzelfde

Het gistproces is behoorlijk bewerkelijk en is afhankelijk van vele zaken. Het verloopt nooit op dezelfde manier en daarom is het moeilijk te zeggen hoelang het duurt totdat het gisten klaar is. Het is zaak regelmatig te controleren of er nog ‘activiteit’ is het in het waterslot. Als er totaal geen bubbels meer zijn, is dit een teken dat het gisten klaar is. Echter, ga niet eerder dan twee weken na je brouwdag bottelen. Het gist moet nog naar beneden zakken. Zo kan je een mooi helder bier bottelen.

Meer over de vergisting van je zelfgebrouwen bier

Mensen zijn vaak onzeker over deze stap. Dat is ook niet gek want je moet na het harde werken het verloop aan de gistcellen overlaten. Wil je weten of het goed gaat, kijk dan op onze pagina over gisten, of bij de Veelgestelde vragen.

6. Bottelen

Bier gaat in de fles

Het bottelen van je bier is niets anders dan het bier uit de gistemmer in de fles doen. In de fles ondergaat het bier de laatste stappen: hier ontstaat koolzuur en je bier rijpt. Je kunt in verschillende flessen bottelen. Het is belangrijk dat je flessen heel schoon zijn anders gaat je bier infecteren. Ons reinigingsmiddel en de ontsmettingset zijn ook hiervoor weer goed te gebruiken. Veel beginnende brouwers gebruiken beugelflessen, dat is handig want die zijn af te sluiten zonder gebruik van een kroonkurk. Wij verkopen ook flessensets, waarbij je nieuwe flessen, voldoende kroonkurken en een kroonkurkapparaat krijgt.

Gist scheiden van je bier, maar zonder te veel zuurstof

Na het gistproces ligt er een dikke laag gist op de bodem van je gistemmer. Dit wil je liever niet bij je bier in de fles hebben. Je zult dus het heldere bier moeten scheiden van die gistcellen die onderin liggen. Op de schaal waarop wij brouwen kun je dat het beste doen door het heel voorzichtig, zonder veel gekletter over te schenken in een ontsmette pan. Als je te veel zuurstof in je bier maakt kan je bier een klein beetje karton-achtig gaan smaken.

Koolzuur: heel belangrijk, maar niet te veel

Om koolzuur in je bier te krijgen voegen we nog wat suiker toe aan je bier, alvorens je het gaat bottelen. De hoeveelheid is afhankelijk van het soort bier en het recept. Wees wel heel voorzichtig dat je niet te veel suiker toevoegt. Dan wordt er te veel koolzuur geproduceerd en kan je bier de fles uit spuiten als je hem open maakt.

Geduld geduld

Zet de flessen op kamertemperatuur weg en zorg dat ze niet in het volle licht staan. Nu zul je weer geduld moeten hebben. Het duurt enkele weken totdat je bier klaar is. Na ongeveer 2 weken kun je je bier proeven, maar het is waarschijnlijk op zijn best na twee maanden.

Wil je meer tips over het bottelen van bier? Neem een kijkje op onze pagina over bottelen.

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg