Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Mini serie episode 1: Geur

01-08-19

Als je je eerste eigen bier brouwt gaat er een wereld voor je open. Je begint te snappen wat precies verantwoordelijk is voor welke beleving van je bier, van kleur, tot geur, tot smaak. In deze mini serie geven we je alvast een kijkje in je eigen keuken nog vóór je hebt gebrouwen. Als eerst aan de beurt: geur.

Anders dan wat door veel mensen gedacht wordt, is niet alleen de hop verantwoordelijk voor het aroma van het bier. Toegegeven, in bieren met veel hop spelen de typische hop aroma’s vaak de boventoon. Verschillende hop-types geven verschillende aromas welke variëren van tropisch fruit tot dennenwoud. De hop die de aroma’s afgeven komen met name door de hop die laat in het brouwproces wordt toegevoegd: aan het einde van de kook maar ook na de vergisting.

Ook kan mout een grote geurbepaler zijn, met name bij de donkerdere bieren. Door de populariteit van Lager en Pils is de lichte moutsoort het meest gebruikte. Echter, als je voor een moutaroma in je bier wil zorgen zal je gebruik moeten maken van een gebrande moutsoort, of een mout die is gedroogd op een hogere temperatuur. Veel voorkomende aromas zijn brood(korst), caramel, chocola en koffie.

Dan nu misschien het onverwachte derde ingredient dat een enorme rol kan spelen: gist. Denk aan een zonnige middag op een terras, denk aan een lunch op de ski-piste. Juist, je denkt aan een Weizen bier uit Zuid-Duitsland. Dit biertype dient slechts als voorbeeld, maar het is wel een sprekend voorbeeld van hoe gist de geur van je bier beïnvloedt. Veel mensen weten dat bij een Weizen de geur van banaan en kruidnagel de boventoon voeren. Dat komt doordat het gist-type dat voor Weizen gebruikt wordt, naast alcohol en koolzuur, ook stoffen (esters) produceren die naar het herkenbare banaan en kruidnagel ruiken.

Ben je geïnteresseerd geraakt en denk je: "Jeetje Brouwbroeders, hou me tegen, dat klinkt enorm interessant om te doen en ik hou er nog bier aan over ook!" ? Val je nabije omgeving dan gerust lastig met dit stukje informatie door het te delen in wat voor vorm dan ook. Denk alleen wel aan de bomen voor je het uitprint. ☘️🍀🌴

Ook hebben we voor elk van de drie geurbepalers een leuk biertype:

Voor de hop is de IPA interessant:
- IPA

Voor de mout moet je bij Koud Vuur (gerookt mout) en de Stout zijn:
- Koud Vuur (tijdelijk verkrijgbaar)
- Stout

En voor de gist zijn de Weizen, Wit, Tripel én Blond goed:
- Weizen
- Witbier (tijdelijk verkrijgbaar)
- Tripel
- Belgisch Blond


Gerelateerde artikelen

Mini serie bonus episode: SCHUIM

Mini serie episode 3: Smaak