Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Brouwen met brood -> Brood van bostel -> Brouwen met brood

02-04-20

Wat? Brouwen met brood? Waarom zou ik gaan brouwen met brood als ingrediënt?

Nou, het antwoord is eigenlijk heel simpel. Waarom niet? Oud/droog brood wat niet meer geschikt is om te eten kun je prima gebruiken als zetmeel in je maischbeslag.

In het begin van een normaal brouwproces gebruiken we de zetmeel uit granen, die tijdens het maischen dan worden omgezet in suikers. Die suikers worden opgegeten door de gistcellen die vervolgens alcohol en Co2 produceren.

Brouwerij Stijl & Brouwbroeders - Ally Pale Ale

De toppers van Brouwerij Stijl hebben een mooie filosofie. Ze willen zo veel mogelijk dichtbij huis houden en een zo weinig mogelijke impact maken op het milieu en de wereld. Dat kan namelijk heel goed, ook bij het brouwen van bier! Als zij één batch Ally Pale Ale maken redden ze enorm veel boterhammen van een zekere prullenbak-dood. Dit is slechts één van hun circulaire initatieven. Zo upcycelen ze afvalstoffen zoals restbier naar zeep, bakken bakkers brood en ander lekkers van hun bostel, hebben ze een eigen hoptuin(waar jij je eigen hopplant kunt hebben!), en gebruiken ze lokaal geteelde én gemoutte gerst uit Flevoland. Wil je meer weten over hun hoptuin? Kijk snel eens hier!


Ally hop adopteren van Brouwerij Stijl
Als je snel bent zijn er misschien nog wat plantjes te adopteren!

"Dat is allemaal leuk, maar vertel eens iets over dat bier?"

Ja, tuurlijk! Voor deze samenwerking maken we een brouwpakket van de 'Ally Pale Ale'. Deze Pale Ale is een hoppig bier met een mooie gelaagde moutigheid. Het zal ongeveer 5.5% alcohol bevatten. Door het toevoegen van hop op verschillende momenten tijdens het brouwproces krijgt je zowel de bitterheid en de volle fruitigheid (Door de hop toe te voegen bij het einde koken en tijdens vergisting)! Dit bier heeft verreweg de meeste hop in een recept uit ons assortiment tot nu toe (01-04-2020). Het heeft bijvoorbeeld 5 keer zo veel hop als onze Belgisch blond en wordt ge-dryhopt!

Spreekt dit jou nou ook aan? Haal dan een navul- of starterspakket in huis en ga aan de slag! Zelf geen oud brood in huis? Ga eens langs bij jouw lokale bakker of super. Wij weten zeker dat zij dit een top-initiatief vinden. Je hebt maar 200 gram nodig, er zijn veel mensen die per ongeluk wel eens een kwart brood oud laten worden.

Je krijgt trouwens bij een pakket twee Ally biertjes, zodat je jouw versie met die van hen kunt vergelijken! Game on!


Het brood licht klaar voor de Ally hop!
Er gaat behoorlijk wat brood in een batch Ally Pale Ale van Brouwerij Stijl

Kan ik dan niet brouwen met alléén maar oud brood? - nerd alert

Goeie vraag! Er zijn een aantal bezwaren. Ten eerste, tijdens het maischen van bier worden enzymen die van nature in de mout zitten gebruikt om het relatief lange zetmeel-molecuul af te breken naar kleinere molecuul strengels. Die moleculen heten dan (onder andere) glucose en maltose. De grap is dat gist zetmeel niet kan verteren, maar glucose en maltose goed behapbaar vindt en er zelfs enorm van geniet ;).


Ally Pale Ale
Fun fact: de naam Ally komt van Almere, waar brouwerij Stijl gevestigd is!

Daarnaast: brood is gebakken, het is heel heet geworden in de oven en daardoor zijn (bijna) alle enzymen die van nature aanwezig waren in het deeg van het brood kapot. Als je een beslag van alleen maar brood verwarmt naar een normale maisch-temperatuur, zal de omzetting van zetmeel naar suikers niet genoeg lukken om daarna de gist zijn werk te laten doen.

Daarom bestaan de meeste bieren waar brood in is verwerkt voor maximaal 25% uit brood, de rest zijn mouten waar van nature veel enzymen in aanwezig zijn, om de enzymloosheid van het brood goed te maken.

"Duidelijk, maar er waren twee redenen toch?"

Ja, dat klopt. De tweede reden is dat bier met mout gemaakt wordt en het niet lekker zou zijn als je het alleen met brood maakt, zelfs al zou je kunstmatig enzymen toevoegen aan je broodbeslag. Best logisch, eigenlijk. 🤷‍♂️

Maak de cirkel rond en bak weer een brood van je bostel!

Een blog uit de oude doos vertelt je een heerlijk recept voor een bostel brood. Maak het cirkeltje rond en je hebt een heerlijk broodje voor bij je biertje terwijl je aan het genieten bent van een lekker biertje aan het einde van je brouwdag!


Gerelateerde artikelen

5 jaar brouwbroeders!

Wat is een SMASH?